Main | Registration | Login | RSSPirmadienis, 2024-04-29, 10:11 PM

Krosnos pagrindinė mokykla


Svetainės meniu
Statistika

Prisijungę dabar: 1
Svečiai: 1
Vartotojai: 0
Login form
Main » 2010 » Rugsėjis » 29 » Krosnos mokyklos 9 – 10 klasių mokiniai savo žinias tikrins Konstitucijos egzamine
7:55 PM
Krosnos mokyklos 9 – 10 klasių mokiniai savo žinias tikrins Konstitucijos egzamine

Šiemet jau ketvirtus metus iš eilės Lietuvos Respublikos piliečiai ir gyventojai dalyvaus Konstitucijos egzamine. Šių metų rugsėjo 22 dieną LR Teisingumo ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje buvo paskelbtas egzamino dalyvių registracijos startas ir pristatyta Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzamino eiga.
Šiais metais teisines žinias visi norintys galės pasitikrinti Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, atitinkamai Konstitucijos egzaminas bus surengtas ir mokyklose bei gimnazijose, pataisos ir laisvės atėmimo įstaigose. Taip pat savo žinias apie Konstituciją bus galima pasitikrinti internete.
Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančio pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis šiose atskirose grupėse: piliečiai, atvykę laikyti egzamino į savivaldybes ir nuteistieji, testą spręsiantys įkalinimo vietose; teisę studijuojantys ir teisinį išsilavinimą turintys asmenys, egzaminą laikysiantys šalies miestų ir rajonų savivaldybėse; moksleiviai pagal amžiaus grupes: 1-4 klasių, 5-7 klasių, 8-10 klasių ir 11-12 klasių mokiniai. Egzamino iniciatorius – LR Teisingumo ministerija. Prie projekto prisideda – Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija, Kalėjimų departamentas, Lietuvos moksleivių parlamentas. „Reikia gerbti piliečius, kurie siekia pasitikrinti savo Konstitucijos žinias, nes teisę dalyvauti valdant savo šalį Konstitucija suteikia visiems piliečiams. Be galo svarbu, kad išmanytume savo Konstituciją, nes ant jos laikosi mūsų valstybė," - spaudos konferencijoje kalbėjo egzamino vertinimo komisijos pirmininkas E.Kūris.
 Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo iniciatyvą palaikantis dainininkas, žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Marijonas Mikutavičius. „Nors nesijaučiu išmanąs Konstituciją, intuityviai jaučiu, jog Lietuvos Respublikos Konstitucijos dėka mums suteikta daugybė prievolių ir laisvių. Konstituciją gerbiu kaip įvykį, kaip taisyklių visumą, pagal kurią gyvenu, todėl kviečiu visus į egzaminą, " - konferencijos metu kalbėjo M.Mikutavičius.
 
Egzamino užduotys. Šiemet egzamino užduotys bus skirstomos pagal tikslines dalyvių grupes – į 5 kategorijas. Atskiri klausimynai bus parengti 5-7, 8-10 ir 11-12 klasių mokiniams, teisę studijuojantiems ir teisinį išsilavinimą turintiems asmenims, taip pat piliečiams bei nuteistiesiems asmenims. Patys mažiausieji, 1-4 klasių mokiniai, varžysis atlikdami kūrybinę užduotį. Piliečių ir teisininkų klausimynų turinį rengė VU Teisės fakulteto profesorius Egidijus Kūris. Klausimynus moksleiviams sudarė daugelio Lietuvos istorijos vadovėlių autorius, abitūros egzaminų testų rengėjas Evaldas Bakonis. Vertinimo komisija. Piliečių žinių vertinimui sudaryta kompetetinga komisija, kuriai pirmininkaus VU Teisės fakulteto profesorius Egidijus Kūris. Vertinimo komisijos nariais taip pat bus – Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas teisės klausimais Aleksandras Tiaškevičius, Teisės instituto direktorius Algimantas Čepas, Švietimo ir mokslo ministerijos ministro patarėjas Gytautas Damijonaitis. Egzamino eiga ir laikymo vietos I - asis etapas vyks š.m. spalio 1 dieną. Lietuvos mokyklų/gimnazijų moksleiviai egzaminą laikys per specialiai surengtą Konstitucijos pamoką (9 val.) savo mokymo įstaigose. Suaugusieji egzaminą kviečiami laikyti 12.00 val. Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse. Nuteistieji egzaminą laikys įkalinimo įstaigose. Internete egzaminas taip pat bus laikomas spalio 1 d. 12 val. Šios kategorijos nugalėtojas bus vertinamas pagal atskirus kriterijus ir apdovanojamas specialiu prizu. Į antrą etapą pateks ne mažiau nei į 25 klausimus teisingai atsakę dalyviai savo kategorijoje. Antrasis etapas vyks š.m. spalio 15 dieną 9 valandą mokyklose/gimnazijose/mokymo centruose, o 12 valandą į savivaldybes kviečiami atvykti į antrą etapą patekę piliečiai, teisinį išsilavinimą turintieji bei teisę studijuojantieji. Nuteistieji testus spręs įkalinimo įstaigose. Darbų vertinimas. Vertinimo komisijai susumavus rezultatus bus išaiškintas 21 prizininkas – kiekvienoje kategorijoje po 3 . Nugalėtojų apdovanojimai vyks LR Prezidentūroje. Konstitucijos egzamino nugalėtojams apdovanojimus įteiks egzamino globėja LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su LR Teisingumo ministru Remigijumi Šimašiumi. Visus Lietuvos Respublikos gyventojus kviečiame prisijungti prie nacionalinio Konstitucijos egzamino, būti aktyviems ir patikrinti savo teisines žinias. Išsamesnės informacijos apie Konstitucijos egzaminą ieškokite LR Teisingumo ministerijos internetinėje svetainėje www.tm.lt
Views: 1063 | Added by: seldas | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Paieška
Kalendorius
«  Rugsėjis 2010  »
SekPirAntrTrečKetPenktŠešt
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Archyvas
Puslapio draugai
  • Create your own site

  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz