Main | Registration | Login | RSSKetvirtadienis, 2024-05-02, 1:16 AM

Krosnos pagrindinė mokykla


Svetainės meniu
Statistika

Prisijungę dabar: 1
Svečiai: 1
Vartotojai: 0
Login form
Main » 2011 » Spalis » 28 » „Tavo žvilgsnuis“ Krosnos mokyklos žvilgsniu
11:12 AM
„Tavo žvilgsnuis“ Krosnos mokyklos žvilgsniu
 
      Spalio 21 dieną Vaikų kūrybinės iniciatyvos fondas jau dešimtą kartą surengė baigiamąją vertimų ir iliustracijų projekto „Tavo žvilgsnis" šventę, kuri jau penktus metus vyko Vilniaus „Siemens" arenoje. Prieš dešimtį metų konkursas sutilpo į Vilniaus Universiteto gamtos salę, vėliau – Vilniaus Kongresų rūmus, Vilniaus lenkų kultūros namus. Išvardinu, norėdama iliustruoti, kaip plėtėsi ir augo šis konkursas. Įspūdį sustiprinsiu paminėdama, kad pirmojoje šventėje, kuri vainikavo tuomet tik vertimų konkursą, 2002 metais dalyvavo tik viena Krosnos mokyklos moksleivė – Darija Sujetaitė. Šiemet – dvidešimt. 
    Informuosiu ar priminsiu, kad moksleiviai verčia grožinės literatūros tekstus iš anglų, prancūzų, rusų ir vokiečių kalbų ir/ar iliustruoja pasirinktą kūrinį. Krosnos mokykla šį dešimtmetį „lenkėsi" anglų kalbai ir penkerius metus – teksto iliustracijai. Pasak projekto "Tavo žvilgsnis” vadovės Zitos Martinelienės, dažnai pykstame, jeigu šalia teksto, nors ir rimčių rimčiausio, nepamatome iliustracijos. Ne veltui sakoma, kad tekstas įgauna svorį tik šalia jo atsiradus iliustracijai. Gražu, kad jau trečius metus yra leidžiamas projekto "Tavo žvilgsnis” knyga. Nepraleisiu progos pasigirti, kad 2009 metų knygoje buvo išspausdintos dviejų Krosnos moksleivių – Lauros Katkauskaitės ir Emilio Urmanavičiaus iliustracijos, o šiemet – Justinos Jušinskaitės (mokytoja Jolita Jasevičienė). Gaila, bet Justina, dar kokią savaitę negalės pasidžiaugti tokiu aukštu savo darbo įvertinimu, nes šiuo metu, tikiuosi – laikinai, gyvena Londone. Gera ir džiugu buvo stebėti švytinčius ir kitus Krosnos mokyklos dailininkus: Irmantę Kairytę, Ričardą Malažinską, Augį Danauską, Auksę Kočiubaitytę, Benitą Urmanavičiūtę, Laurą Katkauskaitę ir Silviją Danauskaitę. Jų darbai puikavosi „Siemens" arenoje surengtoje parodoje.
     Apie vertimą. Portugalų dramaturgas, rašytojas, Nobelio premijos laureatas Jose Saramago teigia, kad „rašytojai kuria nacionalinę literatūrą, o pasaulio literatūrą kuria vertėjai" . To pasaulinio dvelksmo Krosnos mokykloje seniai norėta. Vertimo kelias čia jau trunka veik du dešimtmečius. Pateiksiu pavyzdžius, kad nesakytumėte, jog tai tik mano pramanai. Vyresnių klasių moksleiviai (tuomet dar vienuoliktokų ir dvyliktokų būta) vertė ir Viljamo Sarojano, ir Džono Čyverio ir kitų žymių angliakalbių rašytojų tekstus. Frencio Skoto Ficdžeraldo apsakymo „Anapus baldų parduotuvės", vertėja Jolita Basevičiūtė (dabar Vaitulevičienė) laureatės vardą pelnė 1993 metais Jaunųjų filologų konkurse. Šis konkursas tuomet dar skaičiavo, vėliau – kaži kur pradingusią, jaunųjų vertėjų sekciją. Tada mokiniai dar daug skaitė, o ir vėlėliau (1995-1997metais) mokykloje buvo įsisteigas vertimo būrelis. Moksleiviai vertė įvairaus pobūdžio tekstus: apie Kalėdas Anglijoje, kitų kultūrų tradicijas. Buvo išdrįsta netgi Robertą Frostą versti, prakalbinti jo eilėraščius lietuviškai. Vertimai vestibiulyje buvo eksponuojami visiems.. O juk „prikabalioti" tekstai, iliustracijos, pagaliau, paveikslai daro didžiulę įtaką prie jų esantiems, kuria mokyklos atmosferą. Pamenu, kaip vienam mokyklos tikrintojui teko aiškinti(s), kad vertimo būrelio vienas pagrindinių tikslų – kelti kultūrą. Dabar pasakyčiau kitaip, atkartodama anglų rašytojo, kompozitoriaus ir kritiko Antonio Burgeso žodžius: " Vertimas – tai ne vien tik žodžiai: tai galimybė suprasti ištisą kultūrą".
     Projektas „Tavo žvilgsnis" buvo labai lauktas ir kasmet laukiamas Krosnos mokykloje. Daug džiugių akimirkų suteikia laureatų apdovanojimai. Šiemet jų turime net keturis, kurių karūnos sveria dvigubai. Paaiškinsiu: du septintos klasės mokiniai (pernai, kada vyko konkursas – šeštos): Gabrielė Stravinskaitė ir Jovaras Černiauskas – pirma kartą projekte dalyvavę jauniausi Krosnos mokyklos laureatais tapę vertėjai. Dešimtos klasės moksleivės Silvijos Danauskaitės talentas įvertintas baigiamajame renginyje „Siemens" arenoje, eksponuojant piešinį ir suteikiant vertimo laureatės vardą, o tos pačios klasės moksleivis Vaidas Brazinskas – vertimo laureatas du metus iš eilės. Smagu, kad tarp visokių barų barelių Krosnos mokykloje yra laiko ir vietos kalbos dalykams. Pasak austrų filosofo Liudviko Vitgenšteino: „Kalba – mūsų organizmo dalis ir ne mažiau komplikuota nei jis pats." Et, kaip mums patinka ne tik žvelgti, bet ir darbuotis komplikuotame kalbos bare". Jūratė Sutkuvienė
Views: 934 | Added by: seldas | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Paieška
Kalendorius
«  Spalis 2011  »
SekPirAntrTrečKetPenktŠešt
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Archyvas
Puslapio draugai
  • Create your own site

  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz